Sydafrika: Fackliga världsfederationen i solidaritet med arbetarna i Kusasalethugruvan och med gruvarbetarnas nationella förbund

Fem gruvarbetare i Sydafrika stängdes in i en gruva efter ett jordskalv som mätte 1,2 på Richterskalan den 25 augusti. Nedanstående uttalande kom direkt efter olyckan, då ännu två personer saknades. Det verkar idag som om kropparna av de båda saknade gruvarbetarna har hittats. Arbetarna hade avlidit av sina skador efter jordskalvet och man försöker nu föra deras kroppar upp till ytan. Nyhetsuppgifterna är dock inte helt entydiga.

Fackliga världsfederationens uttalande:

Fackliga världsfederationen, som företräder 92 miljoner arbetare i 126 länder på fem av världens kontinenter uttrycker sin internationalistiska solidaritet med de gruvarbetare som jobbar för gruvföretaget Harmony Gold Mining Company i Kusasalethugruvan nära Carletonville, beläget väster om Johannesburg. Man uttrycker också sin solidaritet med gruvarbetarnas nationella förbund, National Union of Mineworkers.

I fredags morse på morgonen fastnade fem gruvarbetare där efter ett jordskalv, då delar av gruvan rasade samman. Hittills har tre koppar hittats medan två gruvarbetare fortfarande är fast under jord.

Vi uttrycker våra djupaste kondoleanser till de avlidna gruvarbetarnas familjer och vänner.

I egenskap av klassorienterad fackföreningsrörelse världen över understryker vi det bestående och angelägna kravet på genomförande av fortlöpande observationer av hälso- och säkerhetsåtgärder på de extremt farliga gruvarbetsplatserna, såväl som på alla andra arbetsplatser, och vi står på det nationella gruvarbetarförbundet i dess uppmaning till en upptrappning av räddningsoperationen av de två gruvarbetare som fortfarande sitter fast.

Fackliga världsfederationens sekretariat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.