Regeringens nya lagförslag: Höj pensionsåldern till 69 år

Regeringen har lagt fram ett lagförslag om att pensionsåldern ska höjas till 69 år. Lagförslaget om höjd pensionsålder motiveras i huvudsak av två faktorer, dels det faktum att vi kommer in i arbetslivet senare samt att vi lever längre. Därtill tillkommer tendensen att den befolkning som ska betala pensionerna har krympt, samtidigt som antalet pensionärer växer. Parallellt med detta är politikernas målsättning att det maximala antalet arbetare ska förbli verksamma i arbetslivet av skattemässiga skäl istället för att de plockar ut sina pensionspengar. Regeringen har dock gjort vissa ändringar i sitt lagförslag om höjd pensionsålder. I dagsläget kan man tidigast gå i pension vid 61 års ålder. I det nya förslaget om höjd pensionsålder har man annonserat att man ska höja åldersgränsen då man tidigast kan gå i pension till 63 år. Utöver detta finns det ett annat förslag som gör gällande att alla arbetare ska ha rättigheten att behålla sitt jobb till 69 års ålder. Idag är detta oförenligt då LAS, lagen om anställningsskydd, som endast gäller fram tills man har fyllt 67 år.

Förändringarna i regeringens lagförslag om höjd pensionsålder är tänkta att träda i kraft först 2020. I pensionsgruppen ingår Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, och Kristdemokraterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.