Varsel om konflikt mot Samhall

Den 12 oktober varslar LO-förbunden om konflikt på Samhall mot tjänsteföretagens arbetsköparorganisation Almega. I samband med detta kommer alla Samhallanställda gå ut i konflikt. Anledningen är deras uttalade krav på låglönesatsning. Om kravet ifråga drivs igenom skulle detta i praktiken innebära löneökningar på 7,1 procent under en treårsperiod. Det rapporterade tidningen Arbetet om i början av veckan. Enligt Arbetet är arbetarna på Samhall anslutna till sju skilda LO-förbund. Dessa är IF Metall, Kommunal, Fastighets, Handels, Seko, GS och HRF. Konflikten har sin förklaring i att Almega vägrar gå med den låglönesatsning som LO-förbunden har fått igenom i alla tidigare uppgörelser i 2017 års avtalsrörelse, rapporterar Arbetet.

Avsikten med låglönesatsningen är att den ska ge ytterligare löneökningar i företag och avtalsområden där det finns anställda som arbetar heltid och tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden. Samhäll är ett exempel på ett sådant företag. Det ursprungliga riktmärket för årets avtalsrörelse har för övrigt varit löneökningar på 6,5 procent. LO-förbundens varsel innebär mer konkret blockad mot övertid, mertid och nyanställningar inom hela Samhall från och med den 12 oktober under förutsättning att en överenskommelse inte är nådd innan dess. Almega dementerar uppgifterna om att man skulle motsätta sig låglönesatsningen och menar att man vill få till stånd en annan fördelning av löneutrymmet än vad facken kräver. Vidare rapporterar Arbetet att i nuläget består lönerna på Samhall av grundlön samt tillägg för den som utvecklas och åtar sig fler arbetsuppgifter. Facken önskar att lägga hela utrymmet för löneökning på grundlönerna medan Almega vill lägga nio procent på tilläggen och resterande del på grundlönen. Medlingsinstitutet har meddelats om det planerade varslet och ska under de kommande dagarna utse medlare i konflikten.

– Förhandlingarna har varit tuffa. I lördags kände vi att det inte gick att komma vidare, säger Ann-Marie Stenberg, ombudsman vid LO.

 – Dessutom vill Almega att vi ska betala för låglönesatsningen genom försämrade villkor i andra delar av avtalet. Det går vi inte med på, hela tanken med låglönesatsningen är att de lägst avlönade ska få större löneökningar än andra utan att sälja någonting i gengäld, fortsätter hon.

Som en följd av det annonserade varslet tas den 17 oktober ett flertal LO-förbund ut i strejk, däribland IF Metalls medlemmar, Fastighets medlemmar och Handels medlemmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.