Ung flykting avled på asylboende i Uppsala

I söndags påträffades en 17-åring död på Kronparkens asylboende i Uppsala. Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Enligt flera källor som Riktpunkt har varit i kontakt med hölls en minnesstund på boendet under tisdagen som undveks av verksamhetschef och kommunala företrädare. Inget initiativ ska heller ha tagits från de ansvarigas sida att informera övriga boende om situationen, något som ska ha lett till stor frustration bland ungdomarna på boendet.

Den bristfälliga hanteringen av dödsfallet är bara toppen av ett isberg vad gäller missförhållandena som råder på kommunens asylboenden, säger de personer som Riktpunkt har talat med. Bland såväl anställda som boenden som Riktpunkt har varit i kontakt med uttrycks uppfattningen att Uppsala kommun inte värderar flyktingbarns liv mer än de pengar som ungdomen i fråga genererar via statliga bidrag. I jämförelse med hur det kan se ut på annat håll beskrivs kommunens hantering av ensamkommande flyktingar som ”inkomstbringande förvaring”, där bristfällig psykologisk vård och godtycklig administration nämns som exempel på missförhållandena. Samtidigt lägger kommunen ner flera asylboenden och strukturerar om de som finns kvar till så kallade ”stödboenden” där ungdomarna mer eller mindre förväntas ta hand om sig själva med minimalt stöd från personal. Det är inte hedrande för vår stad.

En human och värdig flyktingmottagning bör vara en självklarhet, även om det i sig inte löser det grundläggande problemet med krig och förföljelser orsakade av svenska och internationella monopolfamiljers imperialistiska ambitioner.

SKP Uppsala

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.