Uttalande från Demokratisk Ungdoms Världsfederation på den Internationella studentdagen

Den 17 november var det den Internationella studentdagen. Demokratisk Ungdoms Världsfederation (DUV) hedrar studenternas hjältemodiga kamp för frihet, demokrati och social rättvisa, liksom kampen mot fascism och imperialism.

Den 17 november är synonymt med den Internationella studentdagen och firas till minne av de studenter som föll offer för nazisterna i Tjeckoslovakien när ockupationsarmén den 17 november 1939 invaderade Prags universitets studenthem och dödade nio studenter, medan ytterligare 1200 studenter skickades till de fascistiska koncentrationslägren. Det är också en dag att högtidlighålla studenternas hjältemodiga motstånd mot fascismen i Prag 1939, liksom studenternas heroiska uppoffringar under det antiimperialistiska folkliga upproret vid Athens polytekniska universitet 1973.

78 år har gått sedan studenternas hjältemodiga uppoffring i Prag och 44 år har gått sedan studenterna vid Atens polytekniska universitet offrade sina liv. Studenternas heroiska och ärorika offer i det förgångna är fanan i dagens kamp för frihet, demokrati och social rättvisa, och i kampen mot fascism och imperialism.

Idag står studenter inför utmaningar som gör det nödvändigt för dem att högtidlighålla den 17 november. Dels påminner fascismens framväxt i världen alla studenter om de offer som tidigare gjorts, men också om den förödelse och död som mänskligheten drabbades av i och med nazismen och fascismen. Vidare måste studenterna som en militant del av samhället organisera sig i studentrörelserna och ta upp kampen mot den institutionaliserade attacken på rätten till utbildning.

Demokratisk Ungdoms Världsfederation uppmanar återigen studenterna att delta i den organiserade kampen mot privatiseringar och mot en politik som främjar utförsäljningen av den offentliga och kostnadsfria utbildningen, och att höja sina röster till stöd för fri tillgång till utbildning. Studenterna idag måste också skydda den historiska sanningen mot imperialisterna som försöker att förfalska och förvränga historien för att manipulera folket och massorna. Den historiska sanningen ska vägleda studenternas kamp mot det imperialistiska herraväldet. Studenternas och arbetarnas historiska bedrifter ska högtidlighållas, i synnerhet idag när imperialisterna försöker att radera ut varje kamp med den mest aggressiva antikommunistiska och folkfientliga propaganda.

Vi hälsar de miljontals studenter i världen som sluter upp i demonstrationerna och mobiliseringarna för att högtidlighålla dagen och studenternas uppoffringar 1939 och 1973, och vid andra tillfällen runt om i världen, som en följd av kampen mot imperialismen. Vi hälsar också studenternas kamp i varje land för fred, solidaritet, imperialismens störtande, mot exploatering, förtryck och indragna rättigheter.

Utbildning är en rättighet, inte ett privilegium!

Länge leve den 17 november och studentrörelsen!

På vägnar av Demokratisk Ungdoms Världsfederation
Högkvarteret i Budapest den 17 november 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.