Allt fler äldre undernärda inom äldreomsorgen

Undernäring hos äldre blir allt vanligare i svensk äldreomsorg till följd av låg bemanning. Detta enligt fackförbundet Kommunals nyligen publicerade rapport ”Tid för mat”.

I rapporten framgår att omkring 46 procent av de äldre inom äldreomsorgen ligger i riskzonen till undernäring. I somliga kommuner förmodas så många som var fjärde äldre inom äldreomsorgen vara drabbade av undernäring. Rapporten slår fast att den utbredda undernäringen bland äldre inom äldreomsorgen beror på den alltför stressiga arbetsmiljön för vårdpersonalen. Den låga bemanningen inom äldreomsorgen bottnar i den införda detaljstyrningen.

 – Forskning visar att en hög personaltäthet har en positiv effekt för att minska undernäring bland äldre. En näringsrik måltid har ju ingen funktion om den inte hamnar i magen. Och för det krävs att personalen har tillräckligt med tid, säger Hampus Andersson, som är utredare på Kommunal och författare av rapporten, till tidningen Kommunalarbetaren.

– Det här handlar om att säkra ett värdigt liv för våra äldre och en rimlig arbetssituation för vårdpersonalen. Villkoren för de äldre speglar villkoren för personalen. Många undersköterskor och vårdbiträden kämpar för att ge den vård som de äldre behöver med sin egen hälsa som insats, tillägger han.

För att komma till bukt med undernäringsproblematiken bland de äldre inom äldreomsorgen krävs enligt Kommunal ett flertal åtgärder däribland ökad bemanning, mindre detaljstyrning och kompetensutveckling för vårdpersonalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.