Kommunals medlemmar:
För låg bemanning i förskolan

Enligt en nyligen genomförd medlemsenkät från fackförbundet Kommunal där drygt 3000 barnskötare deltog svarade 30 procent av barnskötarna att bemanningen är för låg i förskolan vilket i sin tur leder till att barnen drabbas av den en dag per vecka eller mer.

Situationen i förskolan idag är problematisk dels på grund av att flera förskoleanställda saknar utbildning. Förskolan tillhör också en av de sektorer som har den högsta andelen sjukskrivningar till följd av stress och utmattning. Utöver detta är det också väldigt stora barngrupper i förskolan idag.

Ifråga om den låga bemanningen i förskolan menar Kommunal att huvudansvaret ytterst ligger på arbetsköparna. En bra arbetsmiljö och trygga anställningar är två grundförutsättningar för att förskolan ska kunna göras mer attraktiv för yrkesverksamma.

Kerstin Mikaelsson är utredare på Kommunal och har gjort en rapport:

  – Vi tolkar det som att man kompenserar för bristen på kollegor genom att jobba extra mycket själv och det ger en både psykiskt och fysiskt pressad arbetsmiljö, säger Kerstin Mikaelsson till Kommunalarbetaren.

– Man måste börja se förskolan som den viktiga arbetsplats den är och man ska kunna jobba där hela livet. Det är väldigt många medborgare som möter förskolan dagligen och många är med all rätt mycket nöjda. Men mycket går också under radarn, som vad som är en bra och hållbar arbetsmiljö för personalen, fortsätter hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.