Allt fler migrerar

Migrationen i världen har erfarit en lavinartad ökning sedan början av årtusendet. Det konstateras idag i en artikel från Arbetet Global med anledning av en kartläggning från FN-organet UN Desa.

Enligt denna slås det fast att 258 miljoner människor är stadigvarande bosatta i ett annat land än det de är födda i, närmare bestämt 3,4 procent av världens invånare. Vid årtusendets början var motsvarande siffra 2,8 procent.

De senaste årens tilltagande migration har varit som mest märkbar bland män och kvinnor i arbetsför ålder, dvs.20–64 år. FN-organet UN Desa menar att det huvudsakliga motivet till de senaste årens ökade migration i världen är arbete. Vidare uppges att höginkomstländer har mottagit störst koncentration av migranter, hela 64 procent. Migranterna utgör 14 procent av befolkningen i dessa höginkomstländer. Indien noterar den största andelen invånare bosatta utomlands, 17 miljoner.

UN Desa påpekar också att migration har en positiv inverkan på världens befolkningstillväxt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.