Mer än åtta av tio svenskar:
Vi lever i ett klassamhälle

Tankesmedjan Katalys har presenterat sitt första delresultat i det stora projektet ”Klass i Sverige” – och visar att 81 procent av svenska folket anser att vårt land är ett klassamhälle. Det rapporterar Arbetet.

Den erfarne akademikern och internationellt kände sociologiprofessorn Göran Therborn som varit en av Katalys-projektets ledare, menar att vi i Sverige idag har ett nytt klassamhälle och säger att det är ”mycket brutalare, mycket mer kluvet än tidigare”. Det är angeläget att diskutera klassbegreppet av två huvudsakliga anledningar, menar Therborn och påpekar att det dels handlar om rättvisa, eftersom klass står för ojämlika privilegier och klasskillnader kränker de mänskliga rättigheterna. En annan anledning är möjligheten till förändring. Då måste människor medvetandegöras om att de inte är ensamma. Det han helst skulle vilja se vore ett folkligt uppror mot klassamhället.

Annat som Therborn reagerat på är att han tycker sig se att korruptionen har återvänt i dagens svenska samhälle och att den politiska och ekonomiska överheten håller på att växa samman. Han tycker det är viktigt att man förstår hur det nya klassamhället ser ut och hur påfallande det har förändrats sedan 1980-talet – då kan man hoppas på att väcka ett bredare motstånd. ”Kan vi åstadkomma det har vi väl uppnått något”, säger han till Arbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.