Regeringens krafttag − fler utredningar

Mot bakgrund av den tilltagande kritik av reglerna i sjukförsäkringen som blossade upp i höstas med de ökade antalen avslag i sjukpenningsärenden med motiveringen att dessa sjuka personer är kapabla till att mäkta med ett annat jobb, meddelade socialminister Annika Strandhäll (S) igår kväll sitt svar på Dagens Nyheters debattsida hur regeringen ämnar ta itu med den omdebatterade sjukförsäkringens befintliga regelverk och tillämpningar.

I debattinlägget skriver Strandhäll att regeringens ambition är en trygg och välfungerande sjukförsäkring med människan i centrum som bidrar med ekonomisk trygghet och gott stöd som möjliggör ett snabbt tillfrisknande av de sjuka individerna så att dessa smidigt kan återgå till sina respektive arbeten.

Från regeringshåll vill man också se att ett förbättrat stöd till individen införlivas i sjukförsäkringen. Parallellt med detta efterlyser regeringen också en förbättrad samverkan mellan myndigheter, arbetsköpare och organisationer. Vidare avser regeringen också att utreda tillämpningen av begreppet normalt förekommande arbete och särskilda skäl vid bedömning av arbetsförmåga.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kommer också att ges ett nolltoleransuppdrag vars tänkta syfte är att färre människor ska falla mellan stolarna och man kräver också att Försäkringskassan tydliggör sina beslut.

För att citera socialministern ordagrant uttryckte hon sig i följande ordalag på DN:s debattsida: ”regelverket i sjukförsäkringen går ibland i otakt med förändringar i samhället och människors behov vilket skapar oro”.

Regeringens krafttag består i att tillsätta utredningar som inte kommer att leda till något resultat före valet och efter valet så vet varken Annika Strandhäll eller för den delen vi vilken regering vi får och det kan vara en regering med en helt annan agenda. Lösningen består i att ändra regelverket och inte tillsätta massa utredningar som rinner ut i intet.

Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.