Turkiets Kommunistiska Partis generalsekreterare dömd till fängelse

I Istanbul den 18e januari dömdes generalsekreteraren för Turkiets Kommunistiska Parti (TKP), Kemal Okuyan till 11 månader och 20 dagars fängelse, för att, som åklagarsidan påstår, i en artikel ha kallat Turkiets president Erdogan för ”galning”.

Repressionen av oliktänkande har pågått under en längre tid och genomförs systematiskt. Den har förutom att ha drabbat TKPs medlemmar även slagit mot en bredare allmänhet som exempelvis lagt upp oppositionella inlägg i sociala medier. Bara under de senaste dagarna har myndigheterna gripit ett hundratal kritiker mot Turkiets militära intervention i Syrien.

Okuyan har betonat att TKPs kritik riktar sig mot det kapitalistiska systemet, som går hand i hand med den ökande repressionen. Samtidigt ser partiet den turkiska statens åtgärder som ett tecken på den härskande borgarklassens svaghet, som mot bakgrund av fördjupade sociala motsättningar redan instiftat flertalet demonstrations- och strejkförbud. Den ägande klassens förhoppning lär på så sätt vara att förhindra den arbetande klassen från att organisera sig mot den folkfientliga politikens system.

Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker sin fulla solidaritet med TKP och det turkiska folk som alltmer utsätts för makthavarnas repressiva åtgärder, som har styrkan att se en lösning tillsammans med våra turkiska kamrater, i den revolutionära kampen mot det som orsakar dem, för socialismen.

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.