Berlin: Kommunister firade minnet av Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. 99 år efter att de mördades

En demonstration för att fira minnet av de mördade kommunistledarna Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht hölls i Berlin söndagen den 14 januari. Partimedlemmar och sympatisörer till Greklands Kommunistiska Parti (KKE) slöt sig samman med demonstranter från Tyska kommunistpartiet (DKP), Turkiets Kommunistiska Parti (TKP) och andra kommunist-  och arbetarpartier och organisationer och tågade i Berlins östra del.

Demonstrationståget sista stopp var ett minnesmärke tillägnat flera personer i den tyska och internationella kommunistiska rörelsen samt till de ovannämnda mördade revolutionärerna från november 1918.

Den 15 januari 1919 stormade paramilitärer en lägenhet i västra Berlin och grep de kommunistiska revolutionärerna Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. Fastän det inte fanns någon arresteringsorder mot någon av dem, tillfångatogs de båda.

Rosa Luxemburg torterades och mördades och hennes kropp dumpades i Landwehrkanalen i Kreuzberg. Hennes kropp hittades först flera månader senare.

Karl Liebknecht fördes till Tiergartenparken belägen i stadens västra del där han sköts med en kula i huvudet. Inom loppet av några timmar hade de båda galjonsfigurerna för den revolutionära socialismen i Tyskland blivit mördade utan legala grunder.

På banderollen står det: Luxemburg – Liebknecht – Lenin/Ingen av dem är glömd!/Res er och gör motstånd!

In Defense of Communism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.