Är du man och låginkomsttagare? Otur för dig!

Höginkomsttagare har bättre chans till tidig diagnos och behandling vid prostatacancer!

I en artikel i Upsala Nya Tidning (1-2-2018:12) lyfts en studie fram (publicerad i International Journal of Cancer) som genomförts av forskare vid Uppsala universitet, Umeå universitet och Karolinska, där det framgår att manliga höginkomsttagare har en större chans att i ett tidigt skede bli diagnostiserade med prostatacancer och snabbare få behandlingar än manliga låginkomsttagare. Studien visar dessutom att höginkomsttagare har större chans till överlevnad när cancern har spridit sig.

Efter att ha läst denna studie säger Calle Waller, vårdpolitisk talesperson för patientorganisationen Prostatacancerförbundet, i en artikel i Upsala Nya Tidning (3-2-2018:10) att han inte är det minsta förvånad. Han säger att ”otillräckliga vårdresurser och dålig information kan vara ett par förklaringar till ojämlikheter i vården av män med prostatacancer”. Waller menar vidare att väntetiderna till behandling för prostatacancer är längre än för andra cancerformer, och att det i sådana situationer är vanligt att personer som är resursstarka ställer högre krav på vården, ligger på mera för att få vård, söker privat vård eller utnyttjar den rätt vi har till vård utomlands, vilket leder till att de får behandling snabbare än personer som inte är lika resursstarka. Waller lyfter dessutom fram att informationen från vården måste förbättras då den inte anpassas till patienternas kompetens- och kunskapsnivå, vilket också bidrar till att de resurssvaga patienterna inte får samma förutsättningar som de resursstarka.

Jag anser att ovanstående studie bara är ett av en mängd exempel som visar hur uppenbart det är att arbetarklassen och andra utsugna klasser har sämre förutsättningar än personer med högt socialt och ekonomiskt kapital. Jag förstår inte hur det är möjligt att stödja det kapitalistiska system som styr samhället! Hur är det möjligt att stödja ett system, som förutom att suga ut, slita isär och trampa på människor, också ger dem olika kvalité inom skola, vård och omsorg beroende på socialt och ekonomiskt kapital? Jag och andra medlemmar i SKP stödjer inte detta system, utan kämpar för ett socialistiskt samhälle där alla har rätt till likvärdig skola, vård och omsorg!

Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.