H&M betalar ut slavlöner

Funderar du på att köpa den där snygga tröjan på H&M? Om du gör så bidrar du med H&M:s vinst på 4,873 miljoner kronor. Och stödjer företagets slavlöner i världen. I Etiopien finns det enorma moderna fabriker. Men lönerna är inte moderna. H&M betalar ut i snitt 10 kronor om dagen i lön till arbetarna.
– Regeringen och arbetsgivaren har kommit överens om våra löner, det vet hur krävande arbetet är och det är de som är problemet, säger en kvinnlig arbetare som heter Yebahirsew Tibebu till SVT.

Den kapitalistiska staten samarbetar med kapitalet.

– Regeringen här [i Etiopien] ställer verkligen upp för oss utländska företag, säger en företagsledare.

Arbetarna arbetar sex dagar i veckan. Oftast har de även lurats till fabrikerna av löften om bra löner och arbetsförhållanden. De lever mycket fattigt, och oftast delar de ett rum. Ingen av dem har råd med nyttig mat. Det finns ingen sjukersättning eller betald semester.

Företaget H&M har enligt SVT en hållbarhetsprofil som innebär drägliga löner och bra arbetsmiljö. Denna profil kan vi nog ifrågasätta.

Som en notering så är det en indisk direktör för detta kinesiska textilföretaget. Den indiska direktören säger att han är väldigt nöjd med företagsklimatet här i Etiopien.

Medfinansiärerna Swedfund, det vill säga, statens investeringsbank, bidrar till att H&M vinst. Swedfunds hemsida: ”Etiopien har inte etablerat några minimilöner. Inom ramen för samarbetet har Swedfund och H&M diskuterat lönenivåer […)”.

Innebär det att H&M med deras hållbarhetsprofil med drägliga löner att de endast har diskuterat drägliga löner, och sedan fördelat vinsten till sig själva? Det har aldrig varit tal om att ge arbetare en dräglig lön.

Kapitalets ideologi är att göra vinst oavsett hur och var det än sker.

Så låt bli att köpa den tröjan. Bojkotta H&M! Du kan kanske gå till en second hand butik i stället. Eller sticka eller sy en liknande tröja. Detta bidrar till kampen mot kapitalet.

Kerstin Stigsson

En tanke på “H&M betalar ut slavlöner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.