En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

IKEA möblerar om och monterar ner

Ikea Malmö. Foto: Håkan Dahlström/Flickr

Per Leander skriver i Internationalen 4/2018 att Ikea har börjat diskutera frågan om införande av nattarbete. I artikeln framgår det att det är vid Ikeavaruhuset vid Kungens kurva som samtal om nattskift skulle kunna vara en lösning på det växande inflödet av gods.

I nuläget är nattarbete tillåtet och förekommer i mindre utsträckning, men facket motsätter sig generellt principen att arbete nattetid ska förekomma. Det framgår också i texten att Handels ännu ej gjort något ställningstagande i frågan om nattarbete men Jennifer Ekdahl, ombudsman för Handels, gör klart att det kan finnas undantag som legitimerar nattarbete.

Vidare påstår Ekdahl att en alternativ lösning på nattarbete skulle kunna vara att använda robotar som arbetskraft men framhåller samtidigt det riskfyllda med att ersätta mänsklig arbetskraft med robotar. Ikea har lärt det svenska folket att montera ihop och möblera sina hem.

I linje med hur den kapitalistiska krisen sveper över Europa, med inskränkt strejkrätt och försämrade arbetsförhållanden, så fortsätter Ikea med den oundvikliga profitjakten. Möblerar om och monterar ner. Vill vi ha det så?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.