Protestaktion i Stockholm mot höjd pensionsålder

902. gr (Greklands Kommunistiska Partis, KKE, portal)
Lördag den 10 mars 2018 kl. 21:19 | Sverige

Arbetare från olika sektorer protesterade mot beslutet att höja pensionsåldern till 67 år, och valfritt till 69 år. Beslutet om höjningen fattades av Sveriges socialdemokratiska regering, och med samtycke från nästan alla riksdagspartier och Sveriges kapitalister. Man protesterade också mot regeringens planering att begränsa strejkrätten. Mobiliseringen skedde på initiativ av den klassorienterade lokalorganisationen av fackföreningen SEKO som organiserar arbetarna i Stockholms tunnelbana.

Dess ordförande Jannis Konstantis talade till dem som samlats och betonade att det behövs en minskning av pensionsåldern istället för en ökning, och uttryckte behovet av att organisera kampen mot kapitalet och dess politiska hantlangare.

I talet påpekade han också att den fackliga ledningen i Sverige är införstådd med kapitalets angrepp mot arbetarklassen. Det är beviset på att det behövs en förändring i den fackliga maktbalansen i Sverige, där arbetsgivarvänliga fackföreningar och andra krafter som ägnar sig åt klassamarbete måste kastas ut. ”Kampen kommer att bli lång, men arbetarklassen kan segra om den blir medveten om sin makt”, sade han, och klargjorde samtidigt att den enda garanti för att hejda tillbakagången eller upprätthålla de segrar som nås i kampen är att arbetarklassen tar makten.

Journalisten Kajsa Ekis Ekman och Lars Lundberg, representant för Fackliga Världsfederationens (FVF) kontor i Sverige, höll också hälsningsanföranden. Solidaritetsuttalanden hade skickats till protestaktionen, bland annat från FVF. Protestaktionen var början på en rad planerade protester om dessa frågor under den kommande tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.