Grekland: ”En militant del av studentrörelsen växer sig starkare”

Den 16 maj genomfördes studentval i Grekland på landets universitet. Fler än 60 000 studenter röstade för att välja in delegater till universiteten.

Studentkåren Panspoudastiki och deras lista Kinisi Synergasias (PKS), stöddes av Greklands Kommunistiska Ungdomsförbund, KNE, på universiteten och på de tekniska instituten och fick majoritet i 55 studentkårer (under fjolårets studentval var siffran 47). Man fick också absolut majoritet i 30 av dessa (motsvarande siffra var under fjolårets studentval 25).

Antalet studentkårer som mobiliserade sig med Studenternas Militanta Front (MAS) ökade också avsevärt. För sjätte året i rad blev PKS den näst största nationella kraften på universiteten med 21,43 procent av rösterna vilket motsvarar 9 516 röster och på de tekniska instituten fick man hög procentandel av rösterna, 19,52 procent, motsvarande 2 800 röster.

”Detta mycket positiva resultat bevisar att det i Grekland existerar en förtrupp, en militant del av studentrörelsen, som växer sig starkare och som med KNE:s bidrag kan hjälpa till i studentrörelsens militanta omgruppering, som befinner sig i nederlag med splittringar och försämringar i strid med studentrörelsens politiska linje av underordnande och Syriza- ANEL-regeringen och EU-kapitalet”, skriver Greklands Kommunistiska Ungdomsförbund och fortsätter:

”Valresultatet ger oss nya möjligheter att kämpa mot det kapitalistiska systemet som krossar undervisningen och studenternas liv i Grekland.”

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.