En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Stoppa blodbadet i Gaza

Inför omvärldens kameror attackerar israeliska armén obeväpnade demonstranter i Gaza. Tusentals palestinier är svårt skadade och dödstalen stiger för varje minut. Demonstrationerna vid gränsen till Israel är en del i uppmärksammandet av att det är 70 år sedan början på al Nakba, den stora katastrofen när 750 000 palestinier fördrevs från sina hem och 500 byar jämnades med marken. Demonstranterna kräver slut på ockupation och apartheid samt rätten att återvända till marken varifrån de fördrevs.

Samtidigt som palestinier skjuts ihjäl inför öppen ridå i Gaza och demonstranter på Västbanken och i Jerusalem bemöts med kraftigt övervåld från israeliska armén, invigs USAs nya ambassad i Jerusalem.

Beslutet att flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är ett brott mot internationella överenskommelser och ingångna avtal som ska ligga till grund för framtida fredsförhandlingar. Enligt FNs delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Men Israel annekterade Västra Jerusalem redan 1948 och rensade staden från palestinier. Den östra delen ockuperades under sexdagarskriget 1967. Efter det har Israel systematiskt flyttat gränsen för Västra Jerusalem österut och beslöt 1980 genom en lag att annektera även Östra Jerusalem. FN:s säkerhetsråd antog genast resolution 478 som ogiltigförklarade lagen och bad samtliga FN-stater att flytta sina eventuella ambassader från Jerusalem.

Vi kräver att Sveriges regering och EU kraftfullt fördömer attackerna mot demonstranterna och ställer Israel till svars för dödandet.

Vi uppmanar alla att stödja det palestinska civilsamhällets upprop till BDS; bojkott, desinvesteringar och sanktioner. De kraven gäller till dess att Israel upphör med sin ockupation och sina folkrättsöverträdelser.

Palestinagrupperna i Sverige

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.