En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Allt fler dör av asbest på jobbet

Arkivbild.

Under år 2016 dog över 1 100 människor i Sverige i cancersjukdomar som orsakats av asbest i arbetsmiljö. Det visar en ny rapport från Internationella arbetsmiljökommissionen (ICOH), rapporterar tidningen Arbetarskydd.

– Om det finns mesoteliom, finns det asbest. Och då finns det också sex, sju eller ända upp till 10 gånger mer lungcancer, säger Jukka Takala, ICOH:s ordförande tillika en av forskarna bakom rapporten, till Arbetarskydd.

Asbestdöden är betydligt mer omfattande än vad man tidigare har trott. Fem gånger fler människor dör i lungcancer i Sverige, på grund av asbest på jobbet, än vad tidigare forskning visat, rapporterade tidningen Arbetarskydd.

Tack vare den nya forskningen har man kunnat fastställa att antalet människor som årligen dör världen över i asbestrelaterade sjukdomar har ökat till 233 000 människor. Tidigare uppskattade Världshälsoorganisationen WHO att denna siffra årligen uppgick till 100 000 personer.

– Det är allvarligt nog. Asbestproblemet blir inte löst genom att ha ett nyckelhålsperspektiv och bara genom att titta på mesoteliom, säger Peter Westerholm, professor emeritus i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet till tidningen.

– Forskning kan ge signaler om att det finns cancerformer som man behöver fortsätta följa framöver. Det är viktigt att veta att lungcancer och mesoteliom kanske inte representerar den totala förekomsten av asbestorsakad cancer. Notan kan i slutändan vara större än så, fortsätter han.

Bild: Arbetarskydd

Bild: Arbetarskydd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.