Bränderna är under kontroll

Äntligen är de stora, mycket stora skogsbränderna i och runt Härjedalen under kontroll. Totalt räknar man med att cirka 30 000 hektar produktiv tallskog brunnit upp. Detta till ett värde av åtskilliga miljarder. Anledningen till att man äntligen fått bränderna under kontroll vilket inte på något sätt innebär att man släckt dem, de sprider sig inte mer men än betyder det att det fortfarande brinner i skogarna, är den mycket omfattande internationella hjälp som anlänt till Sverige.

I Kårböle 5 mil sydväst om Sveg har det funnits franska brandmän som är experter på skogsbränder, fransmännen hade även med sig plan som vattenbombar bränderna. Till Sveg kom det 4 italienska vattenbombplan med besättning som hjälpte till i Lillhärdal och Älvdalen. Till Sveg kom det även 42 brandbilar med full besättning från Polen. Att hjälpen från Polen var mycket efterlängtad och välbehövlig råder det ingen tvekan om då Räddningstjänsten i Sveg som knappt finns inte hade en möjlighet att klara av katastrofen på egen hand.

Emellertid utan att på minsta sätt ifrågasätta de polska brandmännens heroiska insats kan vi inte komma ifrån att hjälpen från Polen samtidigt blev en genialisk PR-seger för den polska regeringen. Att frakta över 42 brandbilar med besättning till Trelleborg för att de sedan skall åka genom hela Sverige i kortege där de över hela landet hälsades som hjältar var inte dåligt ur PR-synpunkt. Hade man däremot haft för avsikt att så snabbt som möjligt komma till Sveg hade man naturligtvis fraktat brandbilarna med båt till Hudiksvall och sedan därifrån åkt de 15 milen för att komma till Sveg. I stället valde man att köra 90 mil från Trelleborg till Sveg. Då skall man även komma ihåg att hastigheten var max 80 kilometer per timme samt att man var 25:e mil måste stanna för att tanka brandbilarna. När de polska brandmännen kom till Sveg hälsades de välkomna av en jublande ortsbefolkning. På andra håll har det funnits brandmän från Norge, Danmark, Tyskland, ja även Grönland har deltagit med 6 st brandmän.

Nu när bränderna äntligen är under kontroll tävlar riksdagspartierna med varandra om vilket parti som har den bästa katastrofberedskapen på sitt program.

I den tävlan ingår inte att förklara varför det i Sverige inte finns någon katastrofberedskap. Man talar inte om att Sverige har haft 15 000 heltidsanställda brandmän men efter många nedskärningar som drabbat Räddningstjänsten finns det 2018 bara 10 000 brandmän kvar.

Riksdagspartierna är också mycket noga med att inte nämna det försvarspolitiska beslut man fattade 2004, ett beslut som på allvar innebar ett beslut att närma sig Nato och att delta i Natos internationella krigföring. Det beslutet som fattades 2004 innebar också att riksdagens partier gemensamt beslutade sig för att det svenska försvaret inte skall delta i svenska katastrofbekämpningar. Det är det som är förklaringen till att fransmännen som deltog i Kårböle hade egna helikoptrar med sig samtidigt som de svenska stod kvar på marken. 10 stycken som inte kom till nödvändig undsättning.

Försvarsmaktens presstalesman Mikael Abrahamsson förklarade saken i klartext i Dagens Nyheter 18 juli. Brandbekämpning är inte vår uppgift.

Vid ett sällsynt illa valt tillfälle kallade försvarsminister Peter Hultqvist till presskonferens den 1 augusti 2018 där han stolt kunde meddela den samlade pressen att nu äntligen var det klart att Sverige skall köpa det amerikanska luftvärns systemet Patriot för den nätta summan av 10 miljarder svenska kronor.

Uppmaningen att i valet 2018 inte kasta bort sin röst på odugliga politiker känns alltmer viktigt. Vill man rösta för ett liv i trygghet och välstånd finns bara ett alternativ som verkligen gör skillnad och det är att rösta med SKP.

Lars Lundberg

En tanke på “Bränderna är under kontroll

  1. Men det är inte över än, Lars. Bränderna är kanske över. Men nu kommer en ’dold’ konsekvens av den långa torkan. Det jag pratar om är sinade brunnar på landsbygden. Jag vet inte hur stor del av Sveriges befolkning har en egen brunn men det är många.
    Det är människor som aldrig haft ont om vatten. De har bott på samma ställe i fyrtio-femtio år och hela tiden tagit vatten från brunnen. Men nu börjar dessa brunnar sina.
    Emellertid är det inte så många medier som pratar om detta – eftersom de drabbade är enskilda – och inte skogsföretagare. Det börjar bli en katastrof för människor på landsbygden. Och dom borgerliga myndigheterna gör inte ett skvatt för de som har och kommer att drabbas. Det finns inga bidrag att (vad jag vet), och ingen kommer att ersätta en sinad brunn. Ingen försäkring tar detta.
    Jag har själv en egen brunn. Jag försöker spara vad jag kan. Men en av mina släktingar som bor i samma by som jag har slut på vattnet – på en brunn som aldrig ar sinat, och hen har bott där i cirka fyrtio år. Man blir totalt gråtfärdig på den här torkan. Det är en total katastrof!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.