73 år sedan USA fällde atombomberna över Hiroshima

Idag är det 73 år sedan USA fällde atombomberna över Hiroshima, världens första atombombningar och historiens första angrepp med detta kärnvapen.

Atombomberna jämnade omedelbart 90 procent av staden med marken och enligt uppskattningar ska omkring 80 000 människor ha mist sina liv ögonblickligen och därtill ska 35 000 människor ha skadats direkt.

Ytterligare tiotusentals människor ska senare ha dött till följd av exponeringen av strålning i cancer och de överlevande har idag såväl fysiska som psykiska men. Än idag dör stadens invånare av den.

Det var den amerikanska presidenten Harry S. Truman som fattade beslutet om att sända iväg piloten Paul W. Tibbets och hans bombflygplan som benämndes Enola Gay och bomben som lastades på ön Tinian tillhörande ögruppen Marianerna belägen i västra Stilla havet ska i folkmun ha kallats ”Little Boy”. Atombomben ska ha släppt loss motsvarigheten av 12 500 ton av sprängmedel. Atombomben över Hiroshima skulle tre dagar senare uppföljas av ytterligare en över den japanska staden Nagasaki, kallad ”Fat Boy” där uppemot 40 000 människor ögonblickligen ska ha bragts om sina liv.

En tanke på “73 år sedan USA fällde atombomberna över Hiroshima

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.