Kuba fördömer mordförsöket på den venezolanske presidenten Maduro

I ett uttalande som nyligen publicerades fördömer republikens Kubas revolutionära regering kraftfullt mordförsöket mot Venezuelas president Nicolas Maduro och uttrycker sin fulla solidaritet med den bolivarianska revolutionen och med Venezuelas folk.

Mer specifikt säger uttalandet att den kubanska regeringen ”kraftfullt fördömer attacken mot presidenten av den bolivarianska republiken Venezuela, Nicolás Maduro, lördagen den 4 augusti under en militärparad i Caracas i samband med den 81-årsdagen av bildandet av det bolivarianska nationella gardet”.

Kubas regering betecknar mordförsöket i Caracas för en ”terrorhandling” som enligt uttalandet ”ignorerar det venezolanska folkets vilja och utgör ett nytt desperat försök att genom mord uppnå det som man inte har kunnat uppnå i flera val, och inte heller genom statskuppen 2002 mot president Hugo Chávez, oljekuppen 2003 och genom det okonventionella krig man har fört med hjälp av mediakampanjer, sabotage och våldsamma och grymma handlingar.”

Dessutom fördömer Kubas revolutionära regering att kriget mot Venezuelas legitima regering trappas upp som en del av imperialismens trakasserier för att störta den bolivarianska revolutionen, något som innefattar USA:s godtyckliga och aggressiva exekutiva order som beskriver Venezuela som ”ett ovanligt och extraordinärt hot” mot supermaktens nationella säkerhet och utrikespolitik, de ensidiga ekonomiska sanktionerna mot Venezuela som strider mot internationell rätt, deklarationen från USA:s utrikesminister om Monroedoktrinens fulla giltighet, hans uppmaning till en militärkupp mot Venezuelas konstitutionella regering och varningen från USA:s president gällande ”ett möjligt militärt alternativ”.


Uttalandet från Kubas revolutionära regering påminner om vad Raul Castro Ruiz, den dåvarande förste sekreteraren i Kubas Kommunistiska Parti sade i ett tal den 14 juli 2017.

”Vi varnar idag för att de avser att störta den bolivarianska och chavezistiska revolutionen genom författningsstridiga, våldsamma och statskuppsliknande medel, och historiskt sett kommer de att hållas ansvariga”, påpekade Raul Castro bland annat.

Kubas revolutionära regering uttrycker sin fulla och orubbliga solidaritet med Venezuela och sitt obegränsade stöd för president Nicolás Maduro och för den medborgerliga och militära enheten hos det bolivarianska och chavezistiska folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.