Framgångsrikt med sex timmars arbetsdag i Nyköping

Sedan ett halvår tillbaka har man framgångsrikt drivit ett projekt med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på äldreboendena Hållet och Sörgården i Nyköping. Projektet ska fortlöpa i ytterligare 12 månader och omfattar sammanlagt omkring 90 anställda.

Projektets uttalade målsättning är att sjuktalen ska minska i omfattning tack vare att de avsätts mer tid för personalen för återhämtning.. En annan målsättning med projektet är att attrahera ett större antal undersköterskor till äldreomsorgen.  Trots att projektet har fortlöpt under relativt kort tid uppger personalen på både äldreboendena positiva effekter till följd av sex timmars arbetsdag, däribland  lugnare tempo, mer tid för fritid och ökad pigghet.

– Börjar man klockan 7 har man jobbat färdigt vid 13-tiden. Då har man hela eftermiddagen. För mig som har små barn har det varit jättebra. Man slipper också långa och delade turer. Jag känner mig piggare, säger undersköterskan Fredrik Ardeheim till Kommunalarbetaren.

Kommunals Åsa Samuelsson hoppas att försöket blir permanent och skulle gärna se att sex timmars arbetsdag sprids, för personalens skull, skriver tidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.