SKP:s politik A-Ö: Bostadspolitik

I nästan alla svenska kommuner uppger man att det saknas bostäder. Värst är situationen i storstäderna som varje år redovisar dramatiska siffror när det gäller bostadsbristen. Grundorsaken till bostadsbristen är enkel att förstå: det byggs helt enkelt får få bostäder. Om vi inte hade bott i ett kapitalistiskt samhälle, så hade problemet varit lätt att åtgärda. Då hade vi helt enkelt satt igång gigantiska bostadsbyggnadsprogram och bygga bort bostadsbristen med billiga och bra bostäder.

I dagens Sverige ser det dock inte ut på det sättet. De stora byggföretagen är intimt sammanflätade med de svenska storbankerna och båda två tjänar på att upprätthålla bostadsbristen. Genom den kan de hålla uppe priserna och därmed tvingar de även vanliga människor att ta miljoner i lån. Av bankernas årliga vinst på över 100 miljarder kronor är en mycket stor del kommen från just bostadslånen.

Sveriges Kommunistiska Parti kämpar för att alla ska kunna bo tryggt, i en fräsch och fin lägenhet med låg hyra, som bara är en bråkdel av dagens hyror. Vi kämpar för omfattande nybyggnationer så att ingen ska stå utan bostad och så att ungdomar inte tvingas bo kvar hemma eftersom det saknas bostäder att flytta till. Allt detta finns det gott om pengar för: de finns i de hundratals miljarder kronor som storkapitalet hittills tjänat på bostadsbristen och utpressningen av folket.

Håller du med? Hjälp oss sprida vårt valmaterial som finns att beställa här: val2018.skp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.