45 år efter Chilekuppen

45 år efter militärkuppen mot Salvador Allendes regering i Chile besöker sonen till Allendes äldsta dotter, Pablo Sepulveda Allende, Stockholm med ett aktuellt ärende.

Pablo möter en politisk flykting från Chile.

Allendes dotterson Pablo, född i Mexiko 1976, utbildad till läkare på Kuba och sedan nio år bosatt i Venezuela, besöker Sverige på en rundresa i Europa som styrelseledamot i Nätverket av intellektuella, artister och sociala rörelser till mänsklighetens försvar. Detta nätverk bildades 2004 i Caracas av deltagare från 52 länder och har idag lokalavdelningar i 30 länder. Syftet är att få till stånd även en svensk avdelning och med namn som Mikael Wiehe, Sven Wollter, Ulf Hultberg (film om Harald Edelstam) och f.d. utrikesminister Thage G. Pettersson som stödpersoner kan det bli verklighet.

Pablo Sepulveda Allende vill med sin resa poängtera behovet av att bevara den latinamerikanska kontinentdelen som fredszon (är idag kärnvapenfri zon) och verka mot hotet av en militär intervention.

Publiken på Solidaritetshuset i Stockholm som lyssnade på Pablo Allende beslöt att sända ett brev till Michelle Bachelet, tills för kort tid sedan Chiles president och nu FN-kommissionär för mänskliga rättigheter, med en protest mot att hon som själv är barn till en mördad medkämpe till Allende och kallar sig socialist, i sitt första tal i den nya befattningen har anslutit sig till hetsen mot Venezuela.

Pablo Allende talar i kväll vid spanienmonumentet La Mano i Stockholm med anledning av 45-årsminnet av Chilekuppen 1973.

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.