Fem myter om SKP och valet: 4. ”En röst på riksdagspartierna motverkar Sverigedemokraterna”

Detta är ett återkommande resonemang, som hörs inte bara i Sverige utan i alla europeiska länder (Frankrike, Italien, Ungern, Danmark, Norge med flera) och överallt har det misslyckats. Eftergifter och liberala ställningstaganden har historiskt visat sig fungerar mycket dåligt mot fascism och nationalism. Men även om det skulle vara lyckosamt och Socialdemokraterna skulle vinna valet med stöd av Vänsterpartiet – vad spelar det för roll? Politiken är redan genomförd oavsett om det är Sverigedemokraterna eller något annat parti som styr.

Nej, vi måste istället förstå de bakomliggande orsakerna till rasismen och nationalismen. Den är ett resultat av att monopolkapitalisterna i varje nation måste hävda sig gentemot konkurrenterna i andra länder. Världen är uppdelad, precis som inför första världskriget och det leder ofrånkomligt till krig och konflikter när kapitalisterna omfördelar naturtillgångar, marknader och handelsvägar.

Människor flyr och kommer till länder som vårt. De stackars människorna kommer hit, till ett land där imperialismen och internationella konkurrensen tvingar monopolen till allt större utsugning av folket för att säkra sina vinster. De kommer till en nation som upplever sämre arbetsförhållanden, inskränkt strejkrätt, arbetslöshet, vårdköer, mindre resurser till skola och äldreomsorg och hårdare tempo och mer arbetslöshet.

Det är här grogrunden för rasism och främlingsfientlighet skapas. Det är här grogrunden för SD, Front National, Fremskrittspartiet, Lega Nord eller vad de nu kallar sig i respektive land uppstår. Människor blir lurade att det är invandrarnas fel, för det saknas en stark kommunistisk rörelse som kan visa upp de verkliga orsakerna. Det kan därmed aldrig vara en lösning att motarbeta högerextremismen genom att rösta på något annat parti som vill upprätthålla och stärka det system som göder SD och varje annat högerpopulistiskt parti.

Kasta inte bort din röst – stärk kommunisterna!

Läs om hur du gör för att rösta på SKP i valet: val2018.skp.se/valsedlar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.