Festival för ungkommunister i Aten

För 44:e året i rad arrangerade KNE (Greklands Kommunistiska Ungdom) en 3-dagars festival i Aten. Festivalen pågick mellan 20:e och 22:a september och besöktes av uppskattningsvis 100 000 besökare.

På festivalområdet fanns inte mindre än 5 stora scener, otaliga utställningar, bokhandlar, workshops, diskussionsområden, teatrar, barnområden och mycket annat. Artisterna som uppträdde gick över alla genrer, från folk och klassisk till rock och hip hop. På den internationella delen samlades representanter från 40 olika organisationer från hela världen.

De senaste 10 åren har festivalen växt för varje år men detta år, som sammanföll med KKE:s 100- och KNE:s 50-årsjubileum, var något särskilt. Den enorma parken Tritsi där festivalerna hålls var på tok för liten när arbetarklassen vällde in från alla håll på lördagen när generalsekreteraren Koutsoumbas skulle hålla sitt tal.

Talet avslutades med en uppmaning till det jublande folkhavet:
”Nu är den svåra vägen som vi gått, också er väg. Er plats är här, bredvid partiet med de tre röda bokstäverna, folkets anspråkslösa underskrift på framtidens motorvägar. Vägen försvinner snabbt, historien går inte tillbaks. Kom och driv historien framåt, kom så vi kan skriva historia. Historian skrivs med olydnad och med klasskamp! Trots att vi har 100 år på nacken, är kommunismen ännu världens ungdom”.

Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.