Underbemanning på Ystads lasarett – uteblivna raster för sjuksköterskorna

Samtliga sjuksköterskor på ortopedavdelning 8 vid lasarettet i Ystad har sagt upp sig. Anledningen är den påtagliga underbemanning som under en längre tid har drabbat avdelningen.

I normala fall ska antalet anställda sjuksköterskor här vara 13 till antalet, men på grund av den kraftigt reducerade personalstyrkan sedan lång tid tillbaka, har betydligt färre arbetat.

Den gångna sommaren har sjuksköterskorna hållit flera krismöten med ledningen, men utan framgång.

 – Vi har under en längre period varit underbemannade, fått jobba extrapass, dubbelpass och ha uteblivna raster för att få avdelningen att gå runt. Det fungerar inte längre att bedriva en säker vård, säger sjuksköterskan Alexandra Hansson till Sveriges Radio P4.

 – Vi har fått fin respons från vår närmsta chef men inget alls högre upp. Vi har föreslagit en rimlig löneökning, arbetstidsförkortning och utbildning. Arbetsgivaren har sågat allt utom en kortare utbildning, säger hon fortsättningsvis i en annan kommentar till Ystads Allehanda.

Den ansvariga chefen Caroline Lindahl säger som svar till tidningen att de har haft stora problem med nyrekrytering av personal. Av denna anledning har arbetsbelastningen blivit avsevärt större för de sjuksköterskor som har stannat kvar.

Vidare påpekar hon att det har anställts både fler undersköterskor såväl som fler timanställda och bemanningssjuksköterskor för att komma till bukt med situationen. Några specifika lösningar till förmån för sjuksköterskorna på ortopeden i Ystad planeras dock inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.