SKP:s politik A-Ö: Skola

Den svenska enhetsskolan, som infördes 1962 och som innebar ett enormt steg för arbetarklassens utbildning, håller sakta på att försvinna. Genom fria skolval, vinstdrivande skolor och allt mindre resurser håller man på att tränga bort arbetarklassen från bildningen. Det fria skolvalet har inneburit en segregation, där barn och ungdomar med välutbildade och förmögna föräldrar flyttas från skolor där barn till arbetare går. Med sig tar de även resurserna. De vinstdrivande skolorna tar medel som kunde gått till att förbättra situationen för eleverna i skolan och stoppar dem direkt i fickan på de kapitalister som driver skolorna.

Ett första steg mot att göra den svenska skolan bra och effektiv även för arbetarklassens barn är att avskaffa det fria skolvalet, att garantera en likvärdig skola var man än bor i landet, att göra sig av med vinstdrivande och privata skolor, att på ett effektivt sätt investera i skolorna och att arbeta för att avståndet mellan lärarna och arbetarna minskar.

Den socialistiska skolan, som är vårt mål, ryms inte inom ramen för kapitalismen. Den kräver en planerad ekonomi och en tät sammankoppling mellan skola och arbetsplatser, så att eleverna kan lära känna olika arbetsprocesser och därigenom öka sin förståelse för alla aspekter av samhället. Den socialistiska skolan kan skapa allsidigt utvecklade personligheter, just eftersom den inte är underställd kapitalismens behov, utan människans behov.

Vill du veta mer om SKP:s politik?

Besök vår valhemsida val2018.skp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.