Intervju med Lars Lundberg – en facklig kämpe

Lars Lundberg, SKP:s tredje namn på riksdagslistan, har aldrig tvekat om sin politiska hemvist. 1973 började han jobba som lärling på ett bygge, och gick med i facket, Byggnadsarbetareförbundet. Han kände sig stolt och tyckte det var ett viktigt beslut i livet, men ändå kändes en facklig organisering bara som ”hälften”, så han gick med i det kommunistiska ungdomsförbundet också. ”Och sen har det bara fortsatt”, säger han.

När Lars ser på arbetarungdomar idag känner han att det är viktigt att facket får tillbaka sin glans, och det kan bara ske om fackföreningarna slutar vara ett bihang till socialdemokraterna. Annars känns facket som en tvångströja och blir ointressant för ungdomen, som vill se bevis på vad som görs.

Att stå på SKP:s lista har lett till positiva reaktioner från unga arbetskamrater. ”De frågar mycket, både om arbete och politik. Varje dag är det någon som kommer fram och vill diskutera med mig, så jag tycket det är jättekul att stå på riksdagslistan”, säger Lars.

Jag undrar vad han tycker är det viktigaste i politiken, och får svaret att det är svårt att säga när hela samhället håller på att braka ihop. Lars skräder inte orden:

”Det går inte att lappa och laga som de parlamentariska ’vänsterpartierna’ säger. Titta på vad som händer med vården, skolan, pensionerna, kommunikationerna: alltsammans går över styr därför att det nuvarande samhällsskicket kräver att allt som görs i samhället ska vara lönsamt direkt. För att ändra på det måste man agera utomparlamentariskt, och göra sig av med kapitalismen – och då finns det inga alternativ utom SKP. Vänsterpartiet står inte för socialismen, de har bara blivit vad sossarna var för 20 år sedan, och sossarna, ja, de har ju helt tappat klassperspektivet.”

När det gäller konkreta frågor vill Lars trycka på bostadsproblemet. Unga människor har svårt att skaffa någonstans att bo om de inte har rika föräldrar, eftersom det är vansinnespriser på de flesta lägenheter. De stängs ute från en viktig aspekt av vuxenlivet, något som varken är bra för dem själva eller samhället, allt medan storbankerna tjänar grova pengar. En statlig bostadsbank är något Lars vill se omedelbart, och menar att det är ett krav som måste ställas direkt.

”En viktig fråga för facket är också den offentliga upphandlingen när man t.ex. ska bygga något nytt”, fortsätter Lars .”Då tar man det billigaste, och väljer ett företag som tar hit byggnadsarbetare från andra länder för en skitlön, något som förstås leder till lönedumpning. Vi vill att de som kommer hit får avtalsenlig lön helt enkelt. Det löser problemet på enklaste sätt om vi står solidariska tillsammans med utländska arbetare.”

Vi kommer in på hotet mot strejkrätten i och med det förslag som socialdemokraterna lagt fram. Lars vill börja med lite historia för att ge perspektiv, och förklarar: ”Under den stora gruvstrejken i början på 70-talet kunde man inte knäcka den kommunistiska strejkledningen, så då lade LO-ledningen helt sonika ner Gruvarbetarförbundet och organiserade om arbetarna i Metall som är det mest konservativa fackförbundet och helt lojalt mot sossarna. Samma sak har man gjort i andra konflikter, där man splittrat och lagt ned fackavdelningar. ”

Lars har personliga erfarenheter av detta, eftersom han varit facklig förtroendeman sedan han organiserade sig i Byggnads. Han hörde till avdelning 26 i Gästrikland där han var ombudsman. 2011 skedde en centralt påbjuden omorganisering, där avdelningen lades ner, och man istället skapade ett större distrikt för Gästrikland-Hälsingland-Dalarna. Nu skulle här skapas en ”filial till socialdemokraterna” som Lars säger istället för en avdelning med kommunister på viktiga poster, och alla ombudsmännen fick avge en lojalitetsförklaring. De fyra som vägrade fick sparken som ombudsmän, och Lars var en av dem. Han gick tillbaka och jobbade som armerare hos det företag där han hade arbetat innan han valdes till ombudsman. Det visade sig då att det inte räckte till för den nya avdelningens ledning som ville få bort en aktiv, organiserande kommunist från byggbranschen helt och hållet. Den avtalsansvarige i Byggnads Gävle-Dala skrev till och med ett brev till det företag där Lars hade fått en ny anställning, där det bland annat stod att Lars var olämplig att anställa eftersom han var kommunist.

”Det här visar ju precis hur sossar i fackledningen agerar, det får kosta vad det vill att hålla facket lojalt med socialdemokraterna och lägga locket på alla krav” säger han. ”Men tillbaka till hotet mot strejkrätten idag. Så här är det: när hamnarbetarna strejkade förra året fick man problem eftersom de står utanför LO – hade de varit med hade de nog också varit nedlagda och omorganiserade nu, och deras förtroendepersoner avskedade. Men eftersom de står utanför så försöker man med lagstiftning istället. Men jag tror inte det blir något mer än en halvmesyr – det finns ingen enighet inom LO runt detta och många fackavdelningar är helt och hållet emot att man ska försämra strejkrätten. Så just nu utreder man och har förlängt remissperioden. Hela situationen säger väl allt om sossepartiet. Men en sak har de inte tänkt på: strejkrätt är något arbetarna tar sig, vad det än står i lagen.”

Att Lars är stridbar i fackliga frågor är alldeles klart – men hur går det med valkampanjen då, såhär under den sista spurten, vill jag veta. Har han draghjälp av att vara känd bland arbetarna i Byggnads?

”Det går mycket bättre än 2014”, säger Lars glatt. ”Vi blir mer respektfullt bemötta, och några hånfulla tillrop har i vart fall jag inte hört. Jag tror den råa anti-kommunismen är på väg bort. Det är klart att många vill diskutera med mig eftersom de vet vem jag är, men jag tror det finns ett ökande intresse för socialismen rent generellt.”

Lars tror SKP kommer att göra ett bra val och att många, framför allt ungdomar, har fått upp ögonen för partiet. Men valet är ju inte det viktigaste, för Lars är det den dagliga fackliga kampen på arbetsplatserna och i förlängningen kampen för ett socialistiskt samhälle.

”Så i Gävle-avdelningen fortsätter vi åka runt och dela ut vår tidning ’Byggkommunisten’ på arbetsplatserna och diskutera med jobbarna efter valet, precis som vanligt”, avslutar Lars. ”Vår avdelning är ju väldigt fackligt fokuserad… Men med den här positiva valkampanjen får vi säkert nya medlemmar som kan bredda vår verksamhet, det vore kul!”

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.