Polen: Nytt provokativt försök görs av regeringen för att förbjuda kommunistpartiet

Polens borgerliga regering fortsätter att föra sin provokativa antikommunistiska politik. Denna gång genom att återuppta ansträngningarna att förbjuda Polens Kommunistiska Parti (KPP) och användningen av dess symboler. Det nya försöket i Warszawa har fördömts av Greklands Kommunistiska Parti (KKE) i Europaparlamentet.

Mer specifikt lämnade KKE:s ledamot i Europaparlamentet, Kostas Papadakis, in en interpellation till Europaparlamentet rörande den polska regeringens oacceptabla och antidemokratiska initiativ.

I sin interpellation påpekar Papadakis att en arbetsgrupp i det polska parlamentet föreslog en ändring i strafflagen (artikel 256 i strafflagen) med syftet att förbjuda kommunistiska symboler efter en hemställan som gjorts av Polens justitieminister. Denna taktik baseras på att man kränkande och ohistoriskt likställer kommunism med fascism.

Papadakis nämnde att ovanstående artikel i strafflagen hade ändrats 2009, vilket ledde till ett förbud av de kommunistiska symbolerna, men att lagen upphävdes 2011 eftersom den stred mot författningen.

KKE:s parlamentsledamot påpekar följande i sin interpellation: ”Denna utveckling kommer samtidigt som Polens författningsdomstol (som styrs av den polska regeringen) ska ’undersöka’ om kommunistpartiet har laglig rätt att existera, efter att en specifik reaktionär organisation gjort en framställan om detta”.

Kostas Papadakis fastslår att denna samordnade ansträngning från den polska regeringen att förbjuda Polens Kommunistiska Parti och användandet av kommunistiska symboler utgör en del av EU:s allt starkare antikommunistiska kampanj. Parlamentsledamoten påpekar också att detta försök ”avslöjar den gemensamma strävan att sätta hinder i vägen för den organiserade kampen mot det kapitalistiska systemets profit, ett system som både EU och dess regeringar är införstådda med, och att radera ut det socialismen åstadkommit från det arbetande folkets minne”.

KKE begär att Europakommissionen ska tydliggöra sitt ställningstagande avseende den polska regeringens nya försök att förbjuda de kommunistiska symbolerna och kommunistpartiet, med tanke på att liknande initiativ också har tagits av andra medlemsstater i EU.

In Defense of Communism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.