Skolbranden i Gottsunda – SKP kräver stöd till Gottsundamammorna

Skolbranden i stadsdelen Gottsunda i Uppsala har varit förstasidesnyhet någon vecka, och nu börjar man diskutera konsekvenserna. Enligt uppgifter från SVT  10 oktober ligger kostnaderna för branden på ofattbara 100 miljoner. Merparten av detta ska betalas av försäkringsbolaget, kommunens nota landar på under miljonen. Uppsalas befolkning har visat sin solidaritet med Gottsundaskolans personal och elever på olika sätt, bland annat genom en ”kärleksbombning” från elevernas sida i Gottsundakyrkan dagen efter branden, olika uttalanden i media och förstås Nittonsjuttons solidaritetslåt med Gottsunda.  Just nu planeras elevernas fortsatta skolgång i andra Uppsalaskolor.

I nuläget har den lokala organisationen ”Gottsundamammorna” valt att fortsätta sitt arbete, fastän man hade beslutat att ta en paus på grund av det hårda trycket i en frivilligverksamhet som växte lavinartat. Föreningen bildades 2017 för att förbygga ungdomsbrottslighet med bland annat de bilbränder som drabbat Gottsunda hårt och har ägnat sig åt ungdomsverksamhet, läxhjälp och nattvandringar samt erbjudit en plats för vuxna att diskutera situationen i stadsdelen. Uppsala kommun kommer i dagarna att besluta om bidrag till ideella föreningar – SKP anser att det i nuläget är oerhört viktigt att Gottsundamammorna får ett betydande ekonomiskt stöd till sin verksamhet i en redan hårt drabbad stadsdel, och att inga byråkratiska hinder läggs i vägen.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.