En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Franska kommunister stöder de gula västarna

Osps7 (CC BY-SA 4.0)/Wikimedia Commons

Folket i de gula västarna har inte gett upp. Polis, militär, media och regering har pressat dem till det yttersta, mer än 1 700 personer har arresterats, och bilden på skolungdomarna som stod på knä med händerna över huvudet medan soldater pekade på dem med kulsprutor har blivit en symbol för etablissemangets brutalitet. Men i hela Frankrike fortsätter vreden att stiga mot Macrons regim som lutar mer och mer åt det fascistiska hållet. Det skriver Initiative­ Communiste, som ges ut av PRCF (Pôle de Renaissance Communiste en France, ung. ”Kommunisternas återfödelse i Frankrike”).

PRCF:s aktivister finns förstås vid de gula västarnas sida för att delta i kampen mot sociala orättvisor, diskutera med dem och hålla borta dem som vill vandalisera och plundra (de finns, fast de är inte många). PCRF vill också driva på rörelsen mot en demokratisk självorganisering och en antikapitalistisk medvetenhet, och, säger man, arbeta för en förening med de radikala fackföreningsmedlemmar i röda västar som vägrar lyda den Macron-lojale le­daren för den reformistiska fackföreningen CFDT.

De gula västarna har redan vunnit en seger genom att de satt sig upp mot EU-fördraget och fört upp folkets köpkraft och lönerna på agendan. De har också genomdrivit att en skatt som bara skulle drabba de fattiga togs bort och de har faktiskt skakat maktens nyliberala ideologi. Ja, folket har slagit näven i bordet, och den härskande klassens maktfullkomlighet har fått sig en törn.

Initiative­ Communiste citerar Lenin och säger att ”som alltid är reformer resultatet av den revolutionära kampen” och fortsätter med att påpeka att bollen nu äntligen är i de kommunistiska och progressiva krafternas planhalva. För nu är det nog snart slut med Macrons förmåga att hos den arbetande befolkningen sälja in vad han kallar en ”start-up nation”med medlemskap i EU och privilegier för överklassen, me­nar IC. Det franska folket har en lång revolutionär tradition att falla tillbaka på och behöver inte skämmas för att försvara det enda Europa som är av betydelse – den sociala kampens Europa.

Det finns de som tycker att de gula västarna är en opolitisk rörelse och att man därför kan låta bli att agera. Men vad är opolitiskt med lönekampen, med krav på folkets självbestämmande, med miljökamp och solidaritet? Ja, det finns en misstänksamhet mot politiska och fackliga organisationer hos de gula västarna, medger IC, men det är förståeligt när man tänker på att en representant för PCF (det reformistiska gamla kommunistpartiet) uppma­nade Macron att inte ge sig i striden, allt medan folket krävde hans avgång. Eller när man vet att de gula västarna inte har fått stöd från fackföreningarna, utan istället fick ta till en social motståndsaktion.

IC gör en positiv bedömning av situationen: miljoner människor som brukade tycka att de inte var särskilt politiska har börjat agera och diskutera, ifrågasätta makten och kräva en direkt, folklig demokrati. En EU-styrd budget med uppsnabbad privatisering och en ökande fattigdom har drivit människor till aktion, menar man. Och det ser ut som om motståndet inte alls lugnar ned sig, utan snarare skärps.

PRCF uppmanar sina medlemmar att fortsatt vara närvarande i rörelsen, att ta ansvar och att fortsätta en kamratlig dialog, samtidigt som man bekämpar reaktionära idéer eller vidriga rasistiska beteenden som oundvikligen finns med i vissa av rörelsens grupper.

Partiet avslutar med att uppmana till kamp för de fyra stora utträdena: Ut från euro-samarbetet, ut från EU, ut från NATO och ut från kapitalismen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.