En stor arbetarseger i Grekland

Vid två tillfällen i år har de grekiska kommunisternas militanta fackorganisation PAME stoppat den grekiska LO-kongressen: den 3 april på Rhodos och den 16-17 mars i staden Kalamata i södra Grekland. Kravet på en riktig arbetarkongress innebar att man krävde att 53 falska ledamöter skulle uteslutas.

De hade valts med valfusk med LO-styrelsens välsignelse. I vissa fall handlade det om förfalskning av deltagarantalet vid valet, några ledamöter valdes fastän de sitter i bolagsstyrelser och inte ska räknas som arbetare, och andra trots att de äger konsultföretag. Fusket avslöjades av PAME som trots påtryckningar insisterade på att de 53 falska ledamöterna inte skulle få delta i kongressen. LO-styrelsens majoritet, som består av både socialdemokrater och högerkrafter, försökte utan att lyckas hindra PAME-ledamöterna från att gå in i kongressalen. Man tog hjälp av polis och säkerhetsvakter, såg till att åklagaren var närvarande och låste och bommade igen dörrarna, samtidigt som man ville tillåta arbetsgivarnas marionetter att bestämma över arbetarnas intressen. Vid båda tillfällena gick PAME igenom alla hinder och stoppade farsen. Med paroller och slagord som ”Arbetsgivarna ut ur kongressen”, ”Arbetarnas kongress och inte arbetsgivarnas” lyckades PAME stoppa att fuskledamöterna nominerades. Det blev ingen kongress. Fackpamparna misslyckades två gånger i rad, och klassorienterade arbetarkrafter hindrade en arbetsgivarvänlig kongress.

En stor arbetarseger är har uppnåtts. PAME tackade alla hängivna fackliga kämpar som ställde upp trots de långa avstånden till Rhodos och Kalamata och stoppade en falsk kongress som inte representerar arbetarnas intresse. ”Man vet aldrig vad de andra ska hitta på men vi försäkrar de att vi ska vara med även om de bestämmer sig för att hålla kongressen på en ö i Stilla havet” sa PAME:s sekreterare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.