En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Medelinkomsttagare hårt drabbade av försämringar i de allmänna socialförsäkringarna

TJÄNSTEMÄNNENS CENTRALORGANISATION En vanlig medelinkomsttagare kan drabbas mycket hårt ekonomiskt vid sjukdom eller arbetslöshet. Anledningen är att taken i de allmänna försäkringarna bidrar till att ersättningen för medelinkomsttagare inte överensstämmer med inkomstbortfallet och att taken i de allmänna socialförsäkringarna inte korrelerar med löneutvecklingen.

Det framgår av TCO-rapporten “Tryggheten, staten och partsmodellen” som publicerades nyligen.

I rapporten fastslås också att en ensamstående person med två barn som har en sammanlagd månadsinkomst på 35 000 kronor förlorar över 12 000 kronor per månad i händelse av arbetslöshet och vid sjukdom blir ersättningen nästintill 10 000 kronor lägre per månad.

– Staten måste ta ett större ansvar för sin del och rusta upp de offentliga trygghetssystemen. Taken måste höjas och räknas upp i takt med lönerna. Politiska beslutsfattare måste också förstå att försvagningar av partssystemet, till exempel genom inblandning i lönebildningen eller ändringar i bärande delar av arbetsrätten, i förlängningen även hotar de kompletterande trygghetssystemen”, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i sitt förord till rapporten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.