En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Antifascistisk demonstration i Lund efter nazistaktion

För drygt en vecka sedan genomfördes en nazistaktion i Lund när Nordiska motståndsrörelsen besökte Lilla Fiskaregatan för att ägna sig åt hets mot folkgrupp, NMR attackerade även ett bokbord. Nu i lördags deltog SKP:s partimedlemmar och sympatisörer i en demonstration i Lund mot nazismen.

Allting i vanlig ordning medan Polisen stod och tittade på. Lika snabbt som NMR dök upp mobiliserades även en motaktion av lokala antifascister, sedan övergick hets mot folkgrupp snabbt till misshandel. NMR ställde om från hot och trakasserier till att rusa in i antifascisterna för ett våldsamt angrepp där man tyvärr lyckades misshandla ett antal unga antifascistiska kamrater. Detta till trots slutade attacken lyckligtvis med att nazisterna själva också fick ta emot rejält med stryk.

Föga förvånande beskriver media en regelrätt nazist-attack och det därpå följande självförsvaret som “en sammandrabbning”. Med största möjliga tydlighet visar man hur vit makt-rörelsen inte bara ursäktas utan till och med accepteras i vårt samhälle.

Fascismen är oskiljaktig från kapitalismen. Vit makt-tendenser uppstår bl.a. eftersom kapitalintressen gynnas av förakt mellan arbetare av olika etnicitet. Syftet är så klart att motverka organisering och klassmedvetenhet till fördel för kapitalisternas fortsatta exploatering. Fascismen har sedan sin begynnelse varit strikt anti-kommunistisk och kapitalisterna sponsrar gärna denna typ av idéer och rörelser.

Därför är det inte förvånande att de kapitalistiska västmakterna till en början vägrade samarbeta med Sovjetunionen för att försvara världen från fascismen. Ännu mindre förvånande är det att den ursprungliga Antifaschistische Aktion, som utgjorde det enda riktiga motståndet mot NSDAP, startades av det tyska kommunistpartiet KPD på 30-talet.

Kapitalet ser inga som helst problem i en allians med fascisterna för en fortsatt utsugning av arbetare, i ett desperat försök att hålla det döende systemet vid liv. Vi låter oss inte luras av illusioner om en mänsklig och snäll form av kapitalism. Fascismen är en oundviklig konsekvens av vårt ekonomiska system, den är helt enkelt kapitalism i förfall.

För en värld fri från fascister, för socialismen. Solidaritet med alla antifascistiska kamrater som varje dag tar kampen på gator, torg, arbetsplatser och skolor. ¡No pasarán!

SKP Lund
Facebooksida

1 kommentar

  1. Pingback: NMR-fascister skyddas av ordningsmakten - RiktpunKt.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.