De fackliga rättigheterna i världen kränks

Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det är en världsomspännande företeelse. Arbetare i Mellanöstern och Nordafrika har fortsatt sämst villkor. Mer specifikt omnämns länder såsom Algeriet, Bangladesh, Brasilien, Colombia, Guatemala, Kazakstan, Filippinerna, Saudiarabien, Turkiet och Zimbabwe.  Antalet begångna mord uppgick 2018 till minst 53 personer, antagligen många fler beroende på hur man räknar. I 107 av 145 kartlagda länder förnekas arbetare rättigheten att starta eller gå med i en fackförening.

Dessutom exponeras de också för våld, regeringar som avsiktligt förhindrar bildandet av fackföreningar och även inskränkningar i strejkrätten förekommer. Gästarbetare behandlas illa i första hand i Gulfstaterna och Saudiarabien då de fackliga och mänskliga rättigheterna nästintill är obefintliga här. Arbetarna här blir föremål för våld och utnyttjats utan möjlighet till rättslig representation.

Vidare har man i Brasilien sedan den nya presidenten Jair Bolsonaro tillträdde exempelvis genomdrivit flera arbetarfientliga lagar och att vara fackligt engagerad här är förenat med stora faror.

 Det konstateras i en nyligen publicerad rapport från världsfacket ITUC som offentliggör regeringars och arbetsköpares kränkningar av mänskliga rättigheter i världen.

– Vi ser ett krympande utrymme för människor att organisera sig i civilsamhället, och det gäller även de fackliga organisationerna. De fackliga rättigheterna kränks väldigt mycket runt om i världen. Indexet som presenteras i dag visar en negativ utveckling, säger generalsekreteraren på den fackliga biståndsorganisationen Union to Union Sofia Östmark till SR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.