Miljöuttalande från Sveriges Kommunistiska Parti

Vi ser idag en allt större medvetenhet om det klimathot som kan bli en ödesfråga för mänskligheten. Både i Sverige, Europa och hela världen vaknar människor till insikt om en miljöförstörelse av katastrofala proportioner, och det är främst ungdomen som har gått i bräschen för att föra upp miljöfrågan på den politiska och fackliga dagordningen och för att aktivera människor i kampen mot global uppvärmning, slöseri med dyrbara råvaror, konsumtionshysteri och utarmning av den jord som måste försörja oss alla.

Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker sitt stöd för en aktiv miljökamp, där alla arbetande människor, studenter och skolelever reser sig upp mot den vinstdrivande kapitalistiska ordning som är själva grunden för den fasansfulla verklighet som redan drabbat många och som kommer att drabba fler och fler: jordbruksmark i Asien som översvämmas och driver folk från sina hem, städer där luften är grå, tjock och farlig att inandas, giftiga sopberg från Europa som gör naturen till en dödlig miljö längs Afrikas kuster, skogsbränder som skyndar på den globala uppvärmningen, sätter ekosystemen helt ur balans och ödelägger den traditionella livsstilen för ursprungsbefolkningar i både Amazonas och Sibirien – för att inte tala om en intensiv, industriell och kommersiell odling över enorma arealer, som förbrukar jordens näringsämnen och fossilt vatten utan en tanke på morgondagen.

Den ekonomiska ordning som bara tär på jordens resurser och i slutänden hotar både civilisation, kultur och mänsklig hälsa måste få ett slut. Listan kan göras lång: produktion av dödsbringande och dessutom råvaru- och bränsleslukande militärmateriel, framställning av profitabla men livsfarliga fossila bränslen för fossildrivna fordon, enorma fabriksanläggningar där fattiga arbetare i tredje världen under fruktansvärda förhållanden producerar meningslösa ting som slukar energi men genererar profit. En aggressiv marknadsföring där en livsstil som gynnar kapitlets behov av vettlös konsumtion pådyvlas människor som reduceras till konsumenter. Och nu senast vansinnig skogsskövling för att bygga upp en ohållbar köttindustri som gör både människorna och planeten sjuka, men som fyller kapitalets bankkonton. Det går inte att tala om miljöproblemen som en isolerad fråga som kan lösas inom det rådande kapitalistiska systemet – det är bra att miljöfrågan står i förgrunden hos vanliga människor idag, men tillsammans med den måste också socialismen upp på dagordningen, annars blir kampen tandlös och ofarlig. Alla försök att leda miljörörelsen till ett stöd för en ”grön” kapitalism eller att reducera den till en fråga om etisk konsumtion måste vi bekämpa.

Redan idag kan aktivt motstånd pressa tillbaka kapitalet och dess vinstintressen – aktiv kamp kan visa vägen till ett annat samhälle, där vi med respekt för alla människors behov kan producera det vi behöver utan att ödelägga och fördärva naturen. Sveriges Kommunistiska Parti uppmanar de arbetande människorna i Sverige att genom sina fackföreningar och organisationer ta ledningen i kampen för klimatet. Vi uppmanar de arbetande människorna i Sverige att vägra låta kapitalet definiera kampen för miljön. Frågan gäller i slutändan våra liv och är för viktig att släppa till de som driver oss mot ruinens brant.

  • Kamp mot kapitalismens profithungriga och giriga förödelse av vår planet och vår framtid – kapitalismen är orsaken till hotet mot klimatet!
  • Kamp för ett socialistiskt system utan profit, med respekt för människors behov och den natur vi lever i – ett system under folkets kontroll och för folkets behov är den enda lösningen på klimatkrisen!
  • Stöd till de arbetande människornas kamp mot klimathotet – våra liv går före kapitalets giftiga vinster!

Sveriges Kommunistiska Parti

En tanke på “Miljöuttalande från Sveriges Kommunistiska Parti

  1. Sjöstedt säger i sitt Umeåtal att han minsann åker tåg istället för flyg och vill i samma tal ha snabbtåg Hur aningslös får man vara. Rur många arbetsfordon ( lastbilar, traktorer, grävmaskiner … ) kommer då under många arbetsdagar under många år spy ut enorma mängder avgaser över en stor del av Sverige samtidigt som mängder av värdefull natur skövlas: För att skapa de nya spåren och tillfartsvägar. För att Sjöstedt . ska komma snabbare till sina sommartal!
    Det här så uppenbart att man tar sig för pannan. VPK och dom andra partierna som vill ha det här med snabbtåg har säkert många kloka människor. Varför har ingen protesterat mot detta enorma hot mot miljön som aningslösa politiker nu vill ha till stånd. Inte ett kritiskt ord i massmedia.. Makabert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.