Protesterna i Chile

Trots att Chiles president Pinero kallat till samtal och dragit tillbaka höjningarna av priset för tunnelbanebiljetterna fortsätter de kraftiga protesterna mot makthavarna i Chile. Enligt ledaren 21/10 2019 i den chilenska högertidningen på nätet, ”Ilustrado.cl”, spekulerar utländska tidningar i Irland, Ukraina och Italien om möjligheten att det kan ske en statskupp i Chile, iscensatt av den egna regeringen med ändamålet att kunna kalla till ordning med mer makt och förklara utegångsförbud i landet.

Man kan läsa att det redan mördats tre personer. ”För att göra allt sämre, har man försökt släcka en brand med bensin och på så sätt säkerställa att den sociala konflikten blev ett krig” skriver Ilustrado.cl.

Presidenten har fått hård kritik från oppositionen. Kristdemokraternas ledare Fuad Chahin säger att det är ett stort misstag av presidenten att mata på detta klimat av polariseringar, ”det är ett tillfälle när man ska agera med fasthet och ledarskap, men också med ödmjukhet och förnuft.” Och en annan högerpolitiker menar att ”han inte är så säker på att det är det rätta sättet att lugna en befolkning som lever med rädsla och missnöje.” Och slutligen berättar ledaren i tidningen om de många stora protesterna utomlands, samt på sociala medier.

Att en högertidning kan skriva så kritiskt bevisar än en gång att solidaritet och offentlig opinion är viktigt och påverkar vad som sker, och SKP fortsätter stå bakom det chilenska folkets kamp för ett värdigt liv.

En stor och kraftfull demonstration ägde rum utanför Chiles ambassad i Stockholm den 21 oktober. Foto: Riktpunkt

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.