Solidaritetsmöte för Ecuador

På ett solidaritetsmöte anordnat av Resocal, nätverket för solidaritet med Latinamerika, i Stockholm 18 oktober framförde Barbara Brädefors från SKP följande hälsning till de kämpande människorna i Ecuador och tackade även för inbjudan att delta med ett uttalande.

Jag representerar Sveriges Kommunistiska Parti och är här för att framföra en solidarisk hälsning till folket i Ecuador som protesterar mot hotet av kännbara försämringar av existensvillkoren. Ecuadors president Lenin Moreno har beslutat om stora nedskärningar som svensk press överslätande kallar för ekonomiskt reformpaket. Mest kännbart blir om subventionerna för drivmedel avskaffas – de har funnits i 40 år och bensinpriserna rusar i höjden. Folket samlas till protester och regeringen svarar med undantagstillstånd och skickar polisen mot dem som protesterar.

SKP ställer sig solidariskt med det arbetande folket som ska betala för ett kapitalistiskt näringsliv. Ecuador är den största bananexportören i världen. Men intäkterna av bananexporten från Noboa eller intäkterna från Lundin Gulds guldbrytning kommer inte arbetarklassen i landet tillgodo. Mervärdet hamnar i ägarnas fickor. Det betyder att när det saknas pengar så lånar staten Ecuador dem av Internationella valutafonden till hög ränta. För återbetalning av lånet plus ränta lånas nya pengar. eller statlig egendom säljs ut. Så är man inne i samma lånekarusell som Grekland. Länderna kan inte utvecklas.

I min livsmedelsaffär säljs två olika sorters bananer. En billigare sort och en som kostar mer men säljs som Fair Trade, schysst handel, och det lovas att bananplockarnas kooperativ ska få mera betalt. Jag köper gärna den dyrare sorten men är medveten om att detta bara är en droppe i havet. All tillverkning ska ligga i de arbetandes händer, alla inkomster ska stå till samhällets förfogande. Då kan man säga adjö till Internationella valutafonden och den imperialistiska världsekonomin.

Sveriges Kommunistiska Parti fördömer Lenin Morenos problemlösning och är solidariskt med Ecuadors folk som bjuder motstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.