Vart leder besparingarna?

Vi har tidigare rapporterat om hur hårda besparingar väntar landets kommuner och hur det i första hand kommer att drabba skolorna. För att rättfärdiga besparingarna försöker kommunerna lämpa över skulden på lärarna. Genom sina löner dränerar lärarna skolbudgeten. I Jönköpings län har till och med ett antal kommuner bildat en kartell för att pressa ner lärarnas löner.

I en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort och som diskuteras i det senaste numret av Skolvärlden (Lärarnas Riksförbunds tidning) visar det sig att 78 procent av alla lärare som svarat på undersökningen arbetar i kommuner där man i år gjort nedskärningar i undervisningen. För nästa år svarar nästan 70 procent att besparingar är planerade medan lite mer än 20 procent svarar att man ännu inte vet. Sannolikheten är dock att besparingarna blir minst lika stora nästa år.

Allt detta får naturligtvis konsekvenser. I samma undersökning säger 74 procent av de tillfrågade att deras kommun inte klarar av att leva upp till skollagens krav. Tre fjärdedelar av landets elever får alltså inte det stöd som de i lagen har rätt till! 63 procent av alla lärarna som svarat menar att kommunen de arbetar i inte lever upp till de krav som i lag ställs på arbetsmiljön. Över hälften av alla skolor har alltså undermålig arbetsmiljö!

Samtidigt råder det en nästan kronisk brist på extra resurser i skolan. Konsekvensen? 90 procent av alla lärarna i grundskolan har under den vecka undersökningen gjordes haft elever i behov av extra stöd men som inte fått det. I gymnasiet är siffran 71 procent.

Trots att Sverige aldrig har varit rikare, så blir folket allt fattigare. Nedskärningar drabbar alla aspekter av välfärden och den service som erbjuds människorna i Sverige blir allt sämre. Det ligger inte i kapitalismens intresse att förse folket med det som behövs – ju mer man skär ner, desto mer pengar kan rullar ner i kapitalisternas fickor. Ju mindre som investeras i välfärden, desto mer kan gömmas i skatteparadisen. Det ligger därför inte i folkets intresse att bibehålla kapitalismen – under den kan ingen välfärd garanteras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.