Chiles KP: ”Vi fördömer kriminaliseringen av protesterande arbetare och studenter”

Chiles Kommunistiska Parti ger sitt stöd till protesterna i Santiago, som sammankallats av studenter och invånare inför höjningen av priset på tunnelbanebiljetter i Santiago. Detta är legitima aktioner i civil olydnad, ett sätt att uttrycka sitt ackumulerade missnöje med fortsatta prisökningar på grundläggande offentliga tjänster, något som har ökat levnadskostnaderna och då särskild mycket inom de mest sårbara områdena.

Vi beklagar att det enda svaret president Piñera och hans ministrar har är förtryck och förlöjligande av de sociala krav på det sätt som ekonomiminister Juan Andres Fontaine gjorde i utlåtanden som är helt verklighetsfrämmande i jämförelse hur det chilenska folket lever.

Vi fördömer kriminaliseringen av protesterande arbetare och studenter som använder sig av offentlig transport, och likaså fördömer vi polisens användande av våld och avvisar idén om att tillämpa ”lagen om statens säkerhet”. Att konfrontera studenter och arbetare som har tröttnat på prisökningar är en oacceptabel provokation och ett hot mot församlings- och yttrandefrihetsrätten. Vi beklagar att regeringen och dess partier helt öppet försvarar de rikaste genom skattesänkningar och reformer, som fördyrar vanligt folks liv.

I den situationen är den enda möjliga vägen att lyssna på folkets krav och återkalla prisökningen på att åka tunnelbana, vilket drabbar miljoner av människor.

Chiles Kommunistiska Parti,
Santiago fredag 18 oktober 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.