Undantagstillstånd i Chile efter massiva protester

Det råder undantagstillstånd i Chile efter massiva protester. Sebastian Piñera har gett order om undantagstillstånd i hela Santiago efter protesterna emot höjda avgifter i tunnelbanan. Nära hälften av Santiagos 6 miljoner invånare åker varje dag med tunnelbanan. Höjningen slår hårt mot den fattigare delen av befolkningen.

Studenterna är starka och ger sig inte och har på flera stationer lyckas slå ut hela tunnelbanesystemet. Många studenter har skadats i dagsläget efter att militärpolisen löper amok med både batong och skarpladdad ammunition.

Militär befinner sig i hela Santiago som påminner om diktaturen då det råder en militär ockupation i Chile då Piñera gett order om att gripa alla som närmar sig eller som protesterar.
Militära fordon står utplacerade på gatorna och militärpolisen fortsätter att skjuta och gripa människor.

Både i chilenska medierna och i de svenska medierna beskrivs demonstranterna som dem onda. Men ingen skriver om det hutlösa våldet som militärpolisen använder emot den civila befolkningen. För Sebastian Piñera har gett order om att skjuta skarpt emot alla som demonstrerar eller mot de som råkar befinna sig i närheten. Militärpolisen går in i tågvagnar i metron och drar i människor som traskdockor helt oprovocerat och militärpolisen slänger in tårgaspatroner i metrons tågvagnar där det finns små barn som skriker och människor som sitter och kräks på grund av det.

Det skrivs inte om kvinnan som sköts utav militärpolisen inne på Estacion Central i Chile, att en student ska ha avlidit efter att ha blivit skjuten i huvudet och det sägs att ett barn har blivit skjuten i Maipu. Bland bilderna ser ni hur militär står med gevär i en trappa precis som på fotbollsstadion -73.

Detta är inte Chile -73, det är Chile 2019.


Gabriel Perez Santiago

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.