Ska min bästa kompis vara en robot, när jag blir gammal eller sjuk?

Det kan man fråga sig själv efter att ha läst i ”Kommunalarbetaren” nr 14 2019 om hur svenska arbetsgivare och myndigheter reser till Japan för att lära sig mer om den japanska robotiseringen inom vården.

Målet i Japan skall vara att förbättra arbetsmiljön och bespara personalen de tunga lyft som resulterar i förslitningsskador och sjukskrivning av de anställda.

SKP har inget emot att modern teknik underlättar för de som jobbar i tunga yrken, men vi vill inte att det leder till uppsagd personal. Istället ska det leda till att personalen får tillräckligt med tid att umgås med brukare och patienter. När man i samma tidning läser om en kvinna som umgås med sin robothund och en grupp på ett äldreboende som har sjukgymnastik med en robot som leder gruppen känns det som en skrämmande och farlig väg utan mänsklig värme. Tekniska lösningar får inte leda till att vi förlorar medmänskligheten, och i det dagliga livet ska man umgås med människor och inte med robotar!

SKP vill att staten budgeterar tillräckligt med pengar till vård och omsorg. Det ska anställas behörig personal med rimliga löne- och arbetsförhållanden, så att det inte blir svårt att hitta personal som stannar kvar och inte blir sjuka av sitt arbete.

SKP vill att alla har ett värdigt och jämlikt liv hela livet, där medmänsklighet går före privat vinst. I ett samhälle som inte är vinstdrivande finns det resurser för detta – resurser som idag blir till vinster åt storföretagen.

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.