Tunga besparingar inom grundskolan

Sveriges Radio rapporterar att runt hälften av landets kommuner har genomfört besparingar i år. I var fjärde skola ledde besparingarna till att personaltätheten blev sämre. Det räcker dock inte, inför nästa år rapporterar tre fjärdedelar av alla skolchefer att de med största sannolikhet kommer vara tvungna till ytterligare besparingar.

Det väntar tunga tider för eleverna och personalen inom grundskolan när allt fler av Sveriges kommuner flaggar för besparingskrav och budgetsaneringar. Inför den kommande lågkonjunkturen räknar kommunerna med lägre inkomster, samtidigt som ett tillräckligt stort stöd från staten uteblir.

Besparingarna sker samtidigt som omfattande skattelättnader införs för de rikaste i Sverige och ger en tydlig signal om framtiden. Profitmarginalerna för kapitalet måste öka för att möta allt tuffare internationell konkurrens och en ständigt fallande profitkvot – då behöver man skära ner på de för kapitalet onödiga utgifterna.

För en redan ansträngd skola betyder det att kvaliteten på undervisningen blir ännu sämre, lärarna och övrig skolpersonal blir ännu mer pressad och eleverna får ännu sämre förutsättningar i livet. Människans behov står i klar och tydlig motsättning till det kapitalistiska systemets själva grund: en allt högre och mer intensiv tillväxt.

Den enda riktiga lösningen på problemet är ett system där folket styr och där folkets behov därför också är styrande – kommunisterna kämpar därför för ett socialistiskt system, där var och en bidrar efter förmåga och var och en får efter behov.

Lena Pärsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.