Läs Gåtan kring Dag Hammarskjölds död, en politisk thriller

Boken Gåtan kring  Dag Hammarskjölds död.

I morgonekot 8 oktober tog Sveriges Radio upp mysteriet kring Dag Hammarskjölds död en intervju med f.d. ärkebiskopen KG Hammar på vars initiativ en ny undersökning av omständigheterna kring FN- generalsekreterarens död i oktober 1961 kommit igång. Det som i dag äntligen håller på att erkännas, nämligen att Hammarskjölds död inte orsakades av en flygolycka utan av ett attentat, hade bokens författare Viktor Lesiovskij klart för sig redan 1985 efter 20 år av researcher om händelserna i Kongo.

Lesiovskij, sovjetisk diplomat, publicist och flygingenjör, var Sovjetunionens förste FN-tjänsteman och verksam under Hammarskjölds tid som generalsekreterare. Han lärde känna FN inifrån och tecknar i boken en väl underbyggd bild av Hammarskjöld som högborgerlig person och dennes FN-ledningsarbete mellan västmakternas, desslikes kolonialmakternas, olika intressen och intriger samt balansgången mellan öst och väst.

Lesiovskij ser saker och ting i ett större sammanhang och skriver även om stormakterna s inblandning  i mordet på Kongos unge vänsterpresident Patrice Lumumba i februari samma år som skedde under Dag  Hammarskjölds  FN-ledning. Författaren skriver:

”Särskilt hårt dömdes Hammarskjöld för sin roll i mordet på Patrice Lumumba.

På generalförsamlingen i New York den 7 mars 1961 uppträdde presidenten för republiken Ghana, Kwame Nkrumah. Han sade: ”Historien känner till många mord på statsöverhuvuden. Det förrädiska mordet på Patrice Lumumba är emellertid unikt i sitt slag, eftersom det är första gången i historien ett statsöverhuvud mördas i närvaro av Förenta Nationernas trupper, som har kommit till landet på begäran av honom för att upprätthålla lag och ordning.”

Boken kan köpas för 100 kr hos SKP i Stockholm, Malmö eller på Frams webbsida. Porto tillkommer.

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.