KKE om Bolivia

I det grekiska kommunistpartiets tidning Rizospastis skrev man den 16 november om militärkuppen i Bolivia – slutsatsen var att det inte kan finnas några folkvänliga lösningar utan brytning med den kapitalistiska makten. Här nedan följer ett utdrag från artikeln:

”Det som bekräftas av utvecklingen i Bolivia är det att folken måste motsätta sig det kapitalistiska exploateringssystemet för att de ska kunna befria sig från sina inhemska och utländska tyranner.

Den ’anti-neoliberala’ retoriken, proklamationerna som den socialdemokratiska förvaltningen kommit med och Morales ’socialism för det 21;a århundradet’ avväpnar folkrörelsen. Utan att avskaffa den kapitalistiska ekonomins grund kan det – även om den extrema fattigdomen i viss utsträckning lindrats – inte ske några verkliga folkvänliga förändringar, trots teorier om nationella modeller och blandekonomi.

Beroende på omständigheterna kan delar av kapitalet enkelt förändra sin orientering och välja nya imperialistiska allianser. Liksom i det bolivianska exemplet, men också i andra så kallade ’progressiva länder i Latinamerika, som har utvecklat partnerskap med Ryssland eller Kina under de senaste decennierna, kan delar av den borgarklass som har samarbetat med dessa socialdemokratiska förvaltningar lätt flytta sin allians till USA-axeln, precis som det skett i Brasilien, Ecuador, Peru.

Den amerikanska imperialismens attack på latinamerikanska regeringar som hade haft andra geopolitiska inriktningar är relaterade till den amerikanska regeringens beslut att rikta sitt intresse mot det område som den anser vara en ’trädgård’ för sina egna intressen. Den är fast besluten att hindra sina imperialistiska konkurrenter från att etablera starka band i regionen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.