Krossa kuppförsöket

Efter valet i Bolivia har högerpartierna intensifierat sina försök att tvinga bort Evo Morales från makten. De senaste dagarna har radiostationer ockuperats, presidentpalatset har angripits och en rad andra våldsamma angrepp har genomförts.

Bakom kuppförsöket står den bolivianska oppositionen med stöd av USA, bland annat genom den US-amerikanska senatorn Marco Rubio. Medan polisen i landet i stor utsträckning ställt sig på oppositionens sida, förblir militären lojal mot regeringen.

Kuppförsöket visar också tydligt motsättningarna som existerar inom landet, som de senaste åren upplevt en ekonomisk tillväxt och en förbättrad situation för landets arbetare och bönder, samtidigt som kapitalismen i sig aldrig har utmanats. Likt andra länder i regionen med liknande regeringar går man en osäker balansgång mellan folkens krav på ett värdigt liv och kapitalets krav på högre profit. Det är en ekvation som i slutändan är omöjlig att lösa inom kapitalismen.

Sveriges Kommunistiska Parti fördömer varje försök till statskupp och utländsk intervention i Bolivia och framhåller att det bara är det arbetande folket i Bolivia som har rätt att bestämma landets utvecklingsväg. Vi ser ett tydligt behov av en fördjupad kamp för socialismen, som den enda lösningen på de motsättningar som nu blir allt skarpare.

Nej till statskuppen och den US-amerikanska interventionen!

Partistyrelsen
Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.