Peugeot och Fiat-Chrysler planerar fusion

Två stora aktörer på bilmarknaden planerar att gå samman och väntas snart skriva under ett avtal om sammangående på jämlik basis, där båda företagen får lika stor andel i det nya företaget, som kommer att ha sitt säte i Nederländerna. Sammangåendet skulle göra biltillverkaren till det tredje eller fjärde största bilföretaget i världen.

I en enormt koncentrerad industri som domineras av några få företag, bland annat Volkswagen, Hyundai och General Motors, är konkurrensen stenhård och det är nödvändigt att ständigt expandera. Genom sammangåendet bildas ett företag med ett komplicerat ägarförhållande som dock säger en hel del om den moderna kapitalismen.

PSA Groupe, som äger Peugeot, har genomgått en rad ägarförändringar till följd av interna kriser. De tre största ägarna är i dagsläget familjen Peugeot, den franska staten och den kinesiska staten, som genom företaget Dongfeng Motor Group köpt sig in i Peugeot. Alla äger en andel på lite mer än 13 procent och de franska och kinesiska staternas inköp i företaget har tillåtit det att expandera och klara sig på marknaden. Tack vare de statliga investeringarna har företaget överlevt, vilket på ett tydligt sätt visar de kapitalistiska staternas roll under kapitalismen: att stötta de stora företagen. Fiat-Chrysler ägs i sin tur i stora delar av den italienska familjen Agnelli.

Världens största biltillverkare förblir dock Volkswagen, som också står som ägare till bland annat Audi, Seat, Porsche och Skoda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.