Mediemonopol och sparkade journalister

Ägarkoncentrationen i den svenska mediebranschen förändras snabbt och blir allt mer monopoliserad. Bonniers köp av Mittmedia 2019, en av Sveriges största mediekoncerner, är ett tydligt tecken på monopoliseringen liksom Schibsteds uppköp av Stampen.

En del medieföretag gör fortsatt stora vinster medan många andra tidningar lagts ner, till exempel Metro, Östra Småland, Nyheter24 med flera. I facktidningen Journalistens senaste nummer, 15 2019, rapporteras det att minst 300 journalistjobb försvunnit det senaste året.

Precis som på övriga arbetsmarknaden motiveras en del nedskärningar med ordet ”effektiviseringar”. HD-Sydsvenskan gjorde en vinst på närmare 40 miljoner under 2018. Vad HD-Sydsvenskan omsatte ville de däremot inte berätta för Medievärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.